top of page

Keep Reading !

You can also checkout more topics like...

peep-101_edited.png
EXPLORE COURSES (6).png
EXPLORE COURSES (9).png
EXPLORE COURSES (7)_edited.jpg

Introduction to the Relational Model (RDBMS) - Questions and Answers

1. Choose the correct statement regarding superkeys

a) A superkey is an attribute or a group of multiple attributes that can uniquely identify a tuple

b) A superkey is a tuple or a set of multiple tuples that can uniquely identify an attribute

c) Every superkey is a candidate key

d) A superkey is an attribute or a set of attributes that distinguish the relation from other relations


Answer : a


2. What is an Instance of a Database?

a) The logical design of the database system

b) The entire set of attributes of the Database put together in a single relation

c) The state of the database system at any given point of time

d) The initial values inserted into the Database immediately after its creation


Answer: c


3. What is a foreign key?

a) A foreign key is a primary key of a relation which is an attribute in another relation

b) A foreign key is a superkey of a relation which is an attribute in more than one other relations

c) A foreign key is an attribute of a relation that is a primary key of another relation

d) A foreign key is the primary key of a relation that does not occur anywhere else in the schema


Answer: c





4. What action does ⋈ operator perform in relational algebra

a) Output specified attributes from all rows of the input relation and remove duplicate tuples from the output

b) Outputs pairs of rows from the two input relations that have the same value on all attributes that have the same name

c) Output all pairs of rows from the two input relations (regardless of whether or not they have the same values on common attributes)

d) Return rows of the input relation that satisfy the predicate


Answer: a


5. What does the “x” operator do in relational algebra?

a) Output specified attributes from all rows of the input relation. Remove duplicate tuples from the output

b) Output pairs of rows from the two input relations that have the same value on all attributes that have the same name

c) Output all pairs of rows from the two input relations (regardless of whether or not they have the same values on common attributes)

d) Returns the rows of the input relation that satisfy the predicate


Answer: c


6. An attribute is a __________ in a relation.

a) Row

b) Column

c) Value

d) Tuple


Answer: b


7. What is the method of specifying a primary key in a schema description?

a) By writing it in bold letters

b) By underlining it using a dashed line

c) By writing it in capital letters

d) By underlining it using a bold line


Answer: d







8. Statement 1: A tuple is a row in a relation

Statement 2: Existence of multiple foreign keys in a same relation is possible

a) Both the statements are true

b) Statement 1 is correct but Statement 2 is false

c) Statement 1 is false but Statement 2 is correct

d) Both the statements are false


Answer: a


9. Choose the option that correctly explains in words, the function of the following relational algebra expression

σyear≥2009 (book ⋈ borrow)

a) Selects all tuples from the Cartesian product of book and borrow

b) Selects all the tuples from the natural join of book and borrow wherever the year is lesser than 2009

c) Selects all the tuples from the natural join of book and student wherever the year is greater than or equal to 2009

d) Selects all tuples from the Cartesian product of book and borrow wherever the year is greater than or equal to 2009


Answer: b


10. State true or false: If a relation consists of a foreign key, then it is called a referenced relation of the foreign key dependency.

a) True

b) False


Answer: b




105 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page